loading...

Ноември е подходящ за много вътрешна работа

Дните през този месец са още по-кратки и затова търсим светлината първо в самите себе си. Ноември е прекрасен да се отдадем на медитация или да изпробваме нова практика. Затова и специалните събития, които сме ви подготвили в Йога Дивали, водят именно навътре, към себе си.
Да опознаем вътрешната си енергия предлагат Людмил и Цветанка Дренски. В един уикенд са събрали заниманията в техния курс „Лечение с прана – жизнената енергия”. Ще научите много за потока енергия в себе си, за това как да го управлявате и дори как да лекувате с негова помощ.

Още една крачка навътре, към нас самите, е и практическият курс по медитация, който ще се проведе четири поредни недели. Началото е на 19 ноември, а водещ – Юлия Савова. Препоръчваме го на всички, които искат да направят следваща крачка в разбиранията си за йога.

През ноември предстои и една беседа, която може да е истински интересна единствено с ваше участие. На 29 октомври, неделя, Людмил Дренски ни кани да поговорим за енергийното общуване и медитацията. Заповядайте да споделите своите впечатления и лични преживявания!

Много важни за нас са заниманията с децата. Продължаваме работата си в тази посока с един изключително ценен курс точно в тази посока. Препоръчваме го на всички, които работят с деца. От 18 до 21 ноември, както и на 2 и 3 декември ви каним на Курс за работа с деца чрез йога по методите на R.Y.E.

Всекидневната ни програма пък все така предлага богато разнообразие от йога в различни стилове – съобразно вашите възможности и желания. Потърсете своето вдъхновение в Йога Дивали и ще се убедите, че криете много вдъхновение и през мрачния иначе ноември :)

Много можем да четем за медитацията, но без редовна практика, няма как да постигнем  резултат. А тя е основната цел в йога! В древните текстове се казва, че единствения смисъл на йога-асаните е да подготвят тялото за медитация!


15 минути медитация дневно ни пречистват

По-малко се ядосваме и самите ние ставаме по-успешни. Заедно с това излъчваме благост и спокойствие.
Медитацията е важна част от съвремието на динамично живеещите хора. Защото тя помага да успокоим и съсредоточим ума си върху истински важното.
А ако практикувате и йога, значи знаете, че всъщност асаните са подготовка именно за състоянието на медитация.
Има много техники, които да ни помогнат да медитираме. Някои от тях помагат и в съвсем злободневни ситуации, в които просто губим контрол над себе си. Чудесно е да можем сами да си помогнем в такива моменти.
Защо е важна медитацията ще ви разкаже и Юлия Савова в едно специално събитие, което сме подготвили за вас в нашия йога център през ноември. Каним ви в продължение на четири поредни недели да си говорим за медитация, да разсъждаваме върху медитацията, да практикуваме медитация. Началото е на 19 ноември.


Полумост чудесно ни успокоява

Сету бандхасана, както е индийското й наименование, принадлежи към по-трудните асани, но на практика дори начинаещ може да се справи с нея.
А наистина е повече от полезна! Характерно за нея е, че разтяга много интензивно вратните прешлени, като по този начин освобождава натрупалите се в тях стрес и умора. Това въздейства моментално и на цялостното ни емоционално състояние.
Хубаво е да я изпълняваме бавно, като се вслушваме внимателно в тялото си. Първо лягаме върху постелката със сгънати колене, после с вдишването повдигаме таза. Издигайки гръдния си кош, отваряме и сърцето. А като вдишваме и издишваме, усещаме енергията, която започва да циркулира в тялото.
Тази поза стимулира и нервната система, а и наистина ни освежава. Може би и за вас е една от причините толкова много да обичате йога :)


Йога ни показва, че животът има и по-висша цел

Един мъдрец на име Свами Вишнудевананда формулира петте принципа, които лежат в основата на древната система.
Първият са правилните упражнения. После идва правилното дишане. Правилната релаксация е третият принцип на йога. Като четвърти Свами Вишнудевананда споменава правилното хранене. И в заключение – но не по важност, идва ред на положителното мислене и медитация.
Самият Свами Вишнудевананда впечатлява с духа си. Още като малък вървял осем километра през джунглата всеки ден, само и само да иде на училище. Дълги години прекарва и по прашните индийски пътища като монах.
Мисията му обаче е да разпространи йога по света. За целта получава безценни напътствия от своя учител, Свами Шивананда, както и 10 рупии. Пътуването може да започне...
Своите пет принципа Свами Вишнудевананда формулира именно след години изучаване на йогийската философия и работа със стари текстове. Простичко определя и главната цел на йога: да забавя процесите на стареене в организма и да поддържа физическото и менталното състояние в добро здраве! А по този начин да ни помага да изследваме природата си и да търсим своята висша цел, като в същото време се радваме на бистър ум и силна воля.
А всичко това е само едва открехнатата врата към вселената, наречена Йога!