loading...

Практика за вътрешното дете

Цени

Инструктори: Ралица Манова

Практика за вътрешното дете
Тази практика е вдъхновена от методите на RYE за работа с деца и е терапевтично насочена. RYE (Изследване на йога в образованието) предлага техники за улесняване на възприемчивостта; преодоляване на притесненията от изпити и изяви; повишаване на концентрацията и мотивацията за учене; подобряване на взаимоотношението между учител и ученик; изграждане на доверие и уважение помежду им и още много. Техниките са облечени в забавни игри и вдъхновяващи, увлекателни приказки, а децата заредени с усмивки.

Не сме ли всички ние деца? Привидно сме силни, сериозни и справящи се възрастни, а вътре в нас, едно крехко дете всеки ден се сблъсква със същите нужди. Всеки ден е в класната стая на живота и има нужда от средства, чрез които да преминава през уроците си по-лесно, да се справя с изявите си по-успешно, да преодолява притесненията си, да бъде по-уверено, концентрирано, мотивирано…

На работното си място, в ролята на родители, дори в партньорските си взаимоотношения често сме като в училище – имаме нещо ново, което да научим; разговор, за който да се подготвим; шеф/клиент/дете/партньор, пред които сме като на изпит… претоварено съзнание, натрупана умора и стрес, с които не можем да се справим. Предизвикателствата, които срещаме не са много по-различни от тези, с които се сблъскват децата. И да – йога за възрастни ни помага да се справяме с всичко това и то много успешно, но понякога вътрешното ни дете има нужда да проговорим на неговия език. Има нужда някой да се погрижи за него, да си позволи да е слабо и ранимо; някой да излекува раните му, да избърше сълзите му, да го подкрепи и да го научи да вярва, че може да се справи с всичко!

В тази практика всички ще оставим маските настрани, ще излезем от ролите си в ежедневието и няма да бъдем мъже и жени, нито работещи – висши мениджъри или обикновени служители, няма да бъдем родители, нечии съпрузи, учители… Ще бъдем просто деца – наивни, диви, любопитни, свободни, объркани, дори побъркани, мечтаещи, щастливи… Ще пуснем навън всички задръжки, потиснати желания, съмнения и страхове. Ще си позволим да бъдем себе си, да опознаем, непознатите до сега у нас страни. Ще се научим да се приемаме и обичаме точно такива каквито сме – истински. Ще е вълнуващо и непознато, какъвто е всеки нов ден за едно дете.

Практиката представлява 50 мин. йога-игри и забавления, 20 мин йога нидра или друга техника за връзка с вътрешното дете, 20 мин. споделяне (групова терапия).
Подходяща е за напълно начинаещи и напълно напреднали – за всички.