loading...

Бебе йога


Инструктори: Евгения Петкова

Раждането е изключително интензивно изживяване за бебето, което го въвежда в съвсем нов и твърде различен свят, от този в който е живяло през деветте месеца от развитието си. Често преходът е нелек за него, а адаптацията му в новата среда е продължителна и нерядко свързана с плач, нервно напрежение и неспокойност.

Бебе йога е изключително благотворна практика, която улеснява прехода към новият етап в развитието му и му помага да премине през този период спокойно и радостно.

В нея използваме нежен масаж, цялостно стимулиране на сетивата на бебчето, заедно с движение и ритъм. Това помага в мозъкът му да се развият много „щастливи“ невронни връзки и мрежи по време на най-интензивния растеж в човешкия живот.
Комбинацията от движение и докосване е едно от най-активните изживявания за бебчето. То предизвиква в него доволство и му осигурява спокоен, дълбок сън. Докосването само по себе си подобрява функциите на всички системи в тялото му – дихателната, кръвоносната, храносмилателната, отделителната, нервната и ендокринната.
Всяко движение се редува с релаксация и това помага на бебчето да научи, че натоварването и почивката се редуват и допълват.  

Майката се научава да контактува по-пълноценно с детето си и да пренесе това радостно взаимодействие извън йога залата.
Освен това, практиката повишава енергията и, възстановява здравината на тялото, особено в тези части, които са били подложени на изключително натоварване през периода на бременността – коремните мускули и мускулите на тазовото дъно.  Тя и помага да остане спокойна в моментите на стрес и да се справи по-лесно с новия си начин на живот, изпълнен с нови отговорности, умора и недостатъчно време за сън и почивка.