loading...

Ащанга йога

Цени

Инструктори: Юлия Савова, Николина Пелова, Деси Янкулова, Мариана Тонева

Динамична практика, редуваща дълбоко разтягащи пози (асани), с пълно отпускане.

Акцентира върху правилното изпълнение на асаните с дълбоко осъзнаване, което спомага за овладяване на мисловния поток. Когато ума е прекалено ангажиран - тялото е напрегнато. Успокои ли се ума - и тялото се отпуска, което носи усещането за лекота и еуфория.

Практиката стимулира цялостното кръвообръщение и потока жизнена енергия (прана) в нас. Извайва тялото и помага да изправим осанката.

Ащанга йога помага да се обърнем навътре, да опознаем нуждите на тялото си и да се докоснем до по-висшите аспекти на нашата същност. 

Подходяща е за енергични хора, с потребност от повече физическо натоварване.

Още информация


Ащанга е вид йога, направена достъпна за съвременния свят от Шри К. Патабхи Джойс (1915-2009). Основното при нея е синхронизирането на дъха с прогресиращи серии от асани (пози) – процес при който се получава интензивно загряване на тялото, водещо до детоксификация на съответните мускули и органи.

В буквален превод Ащанга означава "осем степени/нива", всяко от които е взаимосвързано с предходните и представлява основа за усвояване и постигане на следващите. Това са:

 • "Яма" (Yama) - себеовладяване, или правила за етично поведение в междуличностните отношения
 • "Нияма" (Niyama) - кодекс на личното поведение (самодисциплина)
 • "Асана" (Asana) - физически упражнения или пози
 • "Пранаяма" (Pranayama) - съзнателен контрол върху дишането
 • "Пратяхара" (Pratyahara) - отдръпване на сетивата и относителна независимост на ума от тях
 • "Дхарана" (Dharana) - концентрация на мисълта
 • "Дхяна" (Dhyana) - медитация или задържане на насочената мисъл
 • "Самадхи" (Samadhi) - себереализация или просветление (трансцедентално състояние при което се преживява единството на цялото Творение).

Тези осем степени се групират в три вида:

 • Нравствена самодисциплина (Яма и Нияма)
 • Телесна самодисциплина (Асана, Пранаяма и Пратяхара)
 • Умствена самодисциплина (Дхарана, Дхяна и Самадхи)

Първите четири нива - Яма, Нияма, Асана и Пранаяма – се считат за "външно-пречистващи" практики.

Определението на Йога е "Овладяване и контрол върху Ума" като първите две стъпки за постигането му според Патабхи Джойс са Яма и Нияма. Същевременно прилагането и преминаването през тези две нива е невъзможно ако тялото и сетивата са слаби и нестабилни. Той набляга на необходимостта от ежедневна асана-практика за постигане на добро здраве и овладяване на тялото, преди да стане възможен контролът върху Ума.

За правилното изпълнение на асани в Ащанга Йога е необходимо да се постигнат Виняса (Vinyasa) и Тристана (Tristhana).

Виняса е синхрон между дъха и движението: всяко движение се извършва в рамките на един дъх. Това синхронизиране на дъх с движение води до загряване на кръвта, пречистването и разреждането й, което спомага по-лесната й циркулация! От своя страна подобреното кръвообръщение облекчава болки в ставите и премахва токсини от органите, които се извеждат от тялото чрез потта, акумулирана по време на занимание. Тази техника прави тялото леко, здраво и силно!

Тристана е обединяването на 3 действия в едно, или конкретно според П. Джойс: задържане в правилната поза (асана), дишане (Уджаи-пранаяма) и фокусиране на погледа в една точка (дришти). Тези 3 акцента са особено важни в йога-практиката и се отнасят към 3 степени на пречистване: на тялото, на нервната система и на ума. В Ащанга йога те са винаги неразделни!

Дългогодишното практикуване на асани с правилни виняса и тристана, водят до пречистване на ума, стабилност на тялото и успокояване на нервната система – изключително необходими за преминаването към пранаяма.

Последните четири нива – Пратяхара, Дхарана, Дхяна и Самадхи – са "вътрешно-пречистващи" практики. Те водят до овладяване на ума.

На по-късен етап, след дългогодишно практикуване и постоянство, когато очистването е приключило и умът е под контрол, се постига и постепенно изчистване от т.н. 6 отрови: завист (mada), гняв (krodha), скъперничество (lobha), мързел (matsarya) и самозаблуда (moha).

По този начин практикуването на Ащанга йога под наблюдението и ръководството на опитен учител води до реализирането на 8-степенната йога на Патанджали.

Практиката ви по Йога ще бъде толкова силна, колкото я направите самите вие, и ще ви отведе до дълбини, до каквито сте готови да достигнете!

Шри Патабхи Джойс многократно подчертава че Йога е 99% практика и 1 % теория.

Ащанга Йога е достъпна за всички – млади и стари, дебели и слаби – единствено не е за мързеливци! В нея има предизвикателство: изискват се твърдост при навеждане и мекота за постигането на сила; тя разчупва ограниченията на тялото и ума като ги отвежда отвъд общоприетите в медицината представи за човешкия потенциал. Постигайки това, практикуващият разширява съзнанието си.